Aan het begin van het Haarlemmerhoutfestival vinden twee workshops plaats, waarin muziekliefhebbers meer leren over improvisatiemuziek. Voor beide workshops, welke georganiseerd worden door stichting Swing, zijn nog enkele plaatsen over. Onder begeleiding van een vooraanstaande artiesten wordt vanuit twee verschillende hoeken naar improvisatiemuziek. Hieronder staat een korte beschrijving van de inhoud van de workshops. Geïnterresseerden kunnen voor meer informatie en inschrijving terecht bij stichting Swing (072 5615649 of swing@multiweb.nl).

De eerste workshop vindt plaats van 11.30 tot 14.00 uur op het troubadourspodium. Onder leiding van de Turkse Sjahin During wordt er hier een Latin Percussie workshop aangeboden. During, o.a. oprichter en voorman van de groep Bayuba Cante, leert de deelnemers meer over de historie en vooral de (basis)technieken van Latin percussie. Zowel solo’s als het samenspel zullen aan bod komen. Instrumenten die hierbij gebruikt worden zijn bijvoorbeeld de Conga-drums, Bongo en de Timbales. De nadruk zal liggen op de Cubaanse stijl waarin Afrikaanse roots goed te herkennen is. Ook met Braziliaanse invloeden zal gewerkt gaan worden. Zowel beginners als meer gevorderde percussie- / drumspelers kunnen zich voor de workshop opgeven. Deelname aan de workshop kost 14 euro, voor instrumenten wordt gezorgd.

De laatste jaren is er in Nederland een nieuwe muzikale kruisbestuiving waarneembaar waarbij muzikanten uit verschillende disciplines als wereldmuziek en de jazz- en improvisatiehoek elkaar opzoeken en tot nieuwe, interessante muzikale vormen komen. Het combineren van Indiase met westerse muziek is de in Calcutta geboren Dipankar Shom├ę op het lijf geschreven. Als gitarist schoolde hij zich zowel in zijn vaderlandse als in Europese en Amerikaanse improvisatiemuziek. Dat dubbelspoor leidde tot een eigen stijl van jazz en rock waarin oost en west samenkomen. Deze workshop wordt van 12.00 tot 15.00 uur in de migrantentent georganiseerd. De kosten voor het volgen van deze workshop zijn 23 euro. Men wordt wel geacht een eigen instrument, wat men redelijk kan beheersen, mee te nemen.