Sandhya Sanjana mixt Indiase zang met populaire westerse stijlen (14.30 uur)

Sandhya Sanjana is een Indiase artiest, opgegroeid in New Delhi. Al op jonge leeftijd werd ze gevraagd mee te zingen in grote musicals. Hiermee werd de basis van haar verdere carrière gelegd. Sandhya ontdekte de diversiteit van de ‘oude’ én de huidige Indiase cultuur. Al snel raakte zij ook geïnspireerd door andere, meer westerse muziekstijlen zoals drum en bass, jazz en pop. Met de groep DIVYA heeft zij de wereld rondgetrokken om de verrassende combinatie van Indiase zang met andere muziekstijlen te laten horen. Tegenwoordig is Sandhya Sanjana woonachtig in Londen en treedt zij op als soloartiest.

Wereldmuziek, Jazz en improvisatiemuziek door het Bruinsma Syndicaat (15.30 uur)

In het kader van het project ‘wereldmuziek, jazz en improvisatie’ staat het Bruinsma Syndicaat op het Troubadourspodium. Het hart van deze nieuwe groep wordt gevormd door twee aanstormende Nederlandse talenten, Jeffrey Bruinsma en Oene van Geel. De overige leden komen uit Albanië en Iran. Met de opmerkelijke bezetting van viool, altviool, contrabas en percussie, integreren zij elementen uit verschillende muzikale tradities zoals: Jazz, hedendaagse geïmproviseerde muziek, Indiase en Latijns-Amerikaanse muziek. Het repertoire bestaat uitsluitend uit eigen composities, waarin naast het gebruik van verschillende maatsoorten en grooves van etnische culturen uit de gehele wereld, ook invloeden te horen zijn van moderne klassieke componisten als Bartok, Shostakovich en Schnittke.

Lamin Kuyateh bespeelt de Kora (16.30 uur)

Lamin werd geboren in een traditionele ‘griot’-familie in Gambia. Griots zijn de traditionele West-Afrikaanse troubadours-stadsomroepers, chroniqueus en volkszangers tegelijk. Een ambacht dat van vader op zoon overgaat bij het Manding-volk waartoe Lamin behoort.
Op zijn vijfde jaar leerde zijn vader hem al de kora bespelen, de 21-snaren tellende luit-harp met een grote kalabas als klankkast. Lamin maakte jarenlang deel uit van de groep Ifang Bondi waarmee hij over de hele wereld speelde. Op het festival zal hij zowel solo als lid van de groep Lanyi te zien en horen zijn.

Somalische liederen door Abdulahi A. Iman en Momen Elmi (17.30 uur)

Muziek uit Somalië is typisch vocaal en nauw verbonden met de poëzie. Tevens is er traditioneel een scheiding tussen vrouwelijke en mannelijke liederen. De muziek speelt eveneens een belangrijke rol in de spirituele wereld waar geesten voor therapeutische doeleinden worden ingezet.
Na de tweede wereldoorlog heeft de radio een belangrijke rol gespeeld bij de integratie van Arabische, Indiase, Engelse en Italiaanse invloeden in de Somalische muziek. Door een samensmelting van Indiase en Afro-Arabische muzikale tradities ontstond zelfs een heel nieuw genre, die zich razendsnel over Somalië verspreid heeft. De poezië zit verweven door de gehele Somalische cultuur. Als belangrijk communicatiemiddel zijn onderwerpen als filosofie, liefde, politiek en werk daarbij geen uitzonderingen.
Abdulahi A. Iman en Momen Elmi brengen deze onderwerpen ongetwijfeld naar voren in de Somalische liederen, die zij ten gehore zullen brengen.